Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Олимпийският огън премина по червения килим в Кан

Факелът на Олимпийския огън беше пренесен от Гърция в южния пристанищен град Марсилия по-рано този месец на борда на кораб от 19-и век.

Сега Олимпийският огън преминава през Франция и нейните отвъдморски територии, за да достигне до Игрите в Париж, които ще се проведат от 26 юли до 11 август.

На червения килим френската баскетболистка Илиана Рупърт беше сред тези, които държаха факела под звуците на мелодии от спортни филми, включително „Огнените колесници“. Филмът разказва истинската история на двама британски лекоатлети, участвали на Олимпийските игри в Париж през 1924 г.

Пенсионираната спринтьорка и трикратна носителка на олимпийски златни медали Мари-Жозе Перек, както и главният организатор на Игрите Тони Естанге, също имаха честта да бъдат факлоносци.
Олимпийският огън ще премине през 400 града и десетки туристически забележителности по време на 12 000-километровото си пътешествие през континентална Франция, както и ще посети отвъдморските френски територии в Карибския басейн, Индийския океан и Тихия океан.

Френските власти съобщиха, че полицията за борба с тероризма и безредиците в превозни средства, както и специалисти за борба с дронове ще бъдат постоянно, но дискретно разположени по време на движението на Олимпийския огън.

Източник: France24

 

Последни публикации