Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Разкрит ли е Банкси?

Художникът потвърждава името си в изгубено интервю за BBC

Пълното интервю може да бъде чуто в BBC Sounds като The Banksy Story. Записан е и бонусен епизод в подкаста след неговото откриване.

Самоличността на Банкси отдавна интригува света на изкуството и по-специално трескавата таблоидна преса в Обединеното кралство. Художникът рядко дава интервюта и това допринася за неговата мистичност.

През 2003 година, в  една от малкото си изяви  той говори пред Guardian. В материала е описан, като „бял, на 28, мърляв небрежен – дънки, тениска, сребърен зъб, сребърна верижка и сребърна обеца.“

В интервю между начинаещия уличен артист и бившия кореспондент на Би Би Си по изкуствата Найджъл Ренч, преди шоуто на Банкси Turf War в Източен Лондон през лятото на 2003 г., Ренч попита дали може да използва истинското име на художника, цитирайки, че Индипендънт вече го е използвал. След това Ренч пита дали името му е „Робърт Банкс“, а художникът отговаря „Това е Роби“.

През последните две десетилетия различни хора бяха идентифицирани като Banksy, най-вече Robert Del Naja (Робърт Дел Наха), известен също като съосновател на изключително влиятелната трип-хоп група Massive Attack. Предполагаемите доказателства, че Дел Наха е Банкси включват, че и двамата са от района на Бристол, а музикантът също се е занимавал с графити, когато е бил по-млад. Джейми Хюлет, художникът и дизайнерът, най-известен със създаването на групата Gorillaz и комикса Tank Girl, в миналото също беше предполаган като истинската самоличност на Banksy.

През 2008 г. The Daily Mail твърди, че базиран в Бристол мъж на име Робин Гънингам е Банкси. Вестникът разговаря с училищни приятели и връстници на Гънингам, за да потвърди историята. The Mail съобщава, че Гънингам започва да носи името Робин Банкс, което впоследствие се превръща в Банкси. През октомври The Sunday Times съобщи, че Гънингам може да бъде принуден да разкрие самоличността си поради иск за клевета, за да се установи дали той стои зад известни стенописи.

Вижте десетте от най- популярните творби на Банкси

Последни публикации