Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Сара Джесика Паркър? Не, Кари Брадшоу (видео)

58-годишната актриса готви театрална премиера, докато светът очаква третия сезон на „Просто ей така“.

Сара Джесика Паркър е от актрисите, чиито кариери са белязани от една единствена роля. Едва ли славата й щеше да е толкова голяма, а феновете толкова много, ако не беше сериалът „Сексът и градът“ и героинята й Кари Брадшоу. И съвсем резонно, Сара истински обича Кари и поредицата, която я направи звезда. Неслучайно, 25 години след излизането на първата серия, историята продължава да е част от живота й. На 22 юни гледахме премиерата на втория сезон на „Просто ей така“ – продължението на „Сексът и градът“, в което Сара Джесика Паркър, Кристин Дейвис и Синтия Никсън се завръщат към обичаните от всички Кари, Шарлот и Миранда. Голямата новина около сезона е, че Ким Катрал също се завърне. Но само в последния епизод и само за една сцена. А докато светът се вълнува около сагата с „Просто ей така“, Сара се готви за своя дебют на лондонския Уест Енд през 2024 г. в пиесата „Стая в Плаза хотел“ с участието на съпруга й Матю Бродерик. За мнозина може би е изненадващо, но театърът е голямата любов на актрисата. И то през целия й живот. 

Сара Джесика Паркър е родена на 25 март, 1965 г. в Нелсънвил, Охайо. Майка й е медицинска сестра, баща й – журналист. Родителите й се развеждат, когато е на четири, а майка й се омъжва повторно и цялото семейство се премества първо в Синсинати, а след това в град близо до Ню Йорк. Още от малки Сара и останалите деца в семейството са научени, че постиженията изискват изтощителен труд. Посещават театрална школа, ходят на уроци по музика и пеене, а Сара практикува и балет. Бъдещата звезда от малка се явява на кастинги и участва в различни продукции, най-вече на театралната сцена. Макар че семейството не разполага с добри финанси, образованието и културата са на първо място. Посещенията на изложби, театър и музикални концерти са задължителни, без значение дали има храна на масата и дали е платен токът. „Често нямахме пари за коледни подаръци, а понякога – дори и за да си платим тока, но винаги имахме пари за театър. Макар и провинциалистка, майка ми беше нюйоркчанка по дух“, разказва Сара.

Любопитен момент от семейната й история е, че нейна прабаба по майчина линия е Естър Елуел, една от т.нар. салемски вещици, изгорени на кладата по време на прочутия лов на вещици от края на 17 век. Актрисата винаги се е гордеела с присъствието на тази жена в родословното си дърво. 

Бъдещата Кари Брадшоу израства като дисциплинирано и амбициозно момиче. Започва да работи като актриса още от 11-годишна, бавно, но упорито си пробива път. Първите й по-значими филмови роли са във „Вихърът на танца“ и „Първороден син“. Участва в „Меден месец във Вегас“, „Ед Ууд“, „История от Ел Ей“ и други.

Истинският звезден миг настъпва със „Сексът и градът“, чийто първи епизод е излъчен на 6 юни 1998 г. Сара Джесика Паркър няма големи надежди за сериала, в началото даже мисли да се откаже, защото се притеснявала от сценария. Но рейтингът, който поредицата постига, напълно я опровергава. В следващите шест години Сара с все по-голямо удоволствие обува високите токчета на Кари Брадшоу.

 

Впрочем, тя е единствената водеща актриса в сериала с клауза, която забранява голите сцени. Покрай героинята си получава не само световна слава, но и статут на модна икона и с времето доказва, че наистина има свой собствен впечатляващ стил. „Сексът и градът“ се излъчва до 2004 г. Впоследствие са заснети два пълнометражни филма, а през 2021 г. бе премиерата на „Просто ей така“. 

Подобно на известната си героиня, Сара също минава през своите трудности в личен план. Първата й голяма любов е Робърт Дауни Джуниър, с когото се срещат на снимачната площадка на Firstborn. Макар че все още нямат 20 години, помежду им пламва силна любов и две седмици след края на снимките заживяват заедно и то не къде да е, а в къщата на Чарли Чаплин. Но връзката им е белязана от проблемите на Робърт с наркотиците и алкохола. Докато тя следва амбициите си да бъде голяма актриса, той е готов да похаби таланта и шансовете си заради безкрайни партита, след които е в толкова тежко състояние, че тя се чуди той дали изобщо е жив. Седем години Сара се мъчи да го укроти, да го направи по-практичен, спокоен и целеустремен, да го раздели от пороците, да бъдат семейство. Не успява и си тръгва. „В по-голяма част от седемте години, през които бяхме заедно, аз се занимавах да следя дали той е жив“, казва Сара Джесика Паркър.

Следват няколко връзки с Майкъл Фокс, Никълъс Кейдж и Джон Кенеди-младши. Своят любовен пристан актрисата открива в лицето на Матю Бродерик –  истинска звезда на Бродуей, отговорен, зрял и готов за семейство. Точно това, което тя винаги е търсила. През 1997 г. се женят, а през 2002 година се ражда синът им. Точно заради бременността й петият сезон на „Сексът и градът“ е само с осем епизода. Седем години по-късно Сара и Матю стават родители на близначки, родени от сурогантна майка. И до днес са онова стабилно семейство, което актрисата винаги е искала. 

Войната й с Ким Катрал е епична 

За света беше истински шок новината, че екранните Кари Брадшоу и Саманта Джоунс от „Сексът и градът“ всъщност не могат да се понасят. Спекулациите тръгват още през 2004 г., когато Ким демонстративно отказа компанията на другите главни актриси в сериала на наградите „Еми“. Тогава те отричат да са скарани и отхвърляха твърденията, че не се разбират. Но постепенно истината започна да излиза наяве. През 2017 г. се появява новината, че плановете за трети филм „Сексът и градът“ са осуетени заради ненормалните искания и претенции на Катрал. 

Впоследствие екранната Саманта напада известната си колежка и заявява, че четирите актриси всъщност никога не са били приятелки. „Тук е мястото да се обърна към хората от „Сексът и градът“ и по-специално към Сара Джесика Паркър. Мисля, че тя можеше да бъде по-мила. Не знам какъв ѝ е проблемът“, пита Катрал. 

Тя дълги години отказва отново да поеме ролята на разкрепостената Саманта Джоунс, но изглежда сега все пак ще се завърне към нея, макар и за съвсем кратко, в „Просто ей така“. Враждата й със Сара обаче не е приключила. Според информациите, Ким не се е снимала в общи сцени с бившите си колежки и двете не са имали никакъв контакт по време на работния процес. 

Последни публикации