Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Сериал за Александър Македонски разгневи гърците

Новият сериал за Александър Велики предизвика скандал в Гърция.

Министърът на културата Лина Мендони разкритикува продукцията на Netflix и я определи като „изключително некачествена“, а съдържанието ѝ като „изпълнено с исторически неточности“.

Коментарите на Мендони за „Александър: The Making of a God” бяха предизвикани от представянето на романтичната връзка между Александър Велики и неговия довереник и приятел Хефестион. В статия в „Елефтерос типос“ действието е наречено „изопачаване на истината”. Твърди се, че филмът „Александър“ на Оливър Стоун от 2004 г. е започнал пропагандна кампания за хомосексуалността на историческата личност.

По отношение на показаните в сериала отношения между Александър и Хефестион, Мендони каза: „В източниците не се споменава, че те надхвърлят границите на приятелството“.

Председателят на християнската православна крайнодясна политическа партия „Ники“ Димитрис Нациу нарече сериала „жалък, неприемлив и неисторически“ и заяви. Според него лентата цели „подсъзнателно да внуши идеята, че хомосексуалността е била приемлива в древността – елемент, който няма никакво основание”. „Понятието за любов в древността е широко и многоизмерно. Не можем да тълкуваме нито практиките, нито лицата, действали преди 2300 години, по нашите собствени мерки, по нашите собствени норми и предположения. В продължение на 2300 години Александър Велики никога не се е нуждаел, нито пък сега се нуждае, от намесата на някой непоискан защитник на историческата му памет или още повече – на неговата личност и морален авторитет”, категоричен е Нациу.

Той попита дали правителството ще предприеме действия срещу Netflix, но министърът на културата заяви, че подобна стъпка би била противоконституционна. Конституцията на Гърция защитава свободата на изкуството още от началото на XIX век. „Министерството на културата не упражнява цензура, не извършва действия, които водят до наказателно преследване или забрана, не манипулира, не ограничава, не контролира разпространението на информация и идеи нито превантивно, нито репресивно”, посочи Мендони.

 

„Вдъхновението на творците, личното тълкуване и преценката на хората очевидно не могат да бъдат подложени на регулаторен режим и контрол, нито пък да бъдат управлявани от съдилищата или вкарвани в тях. Вместо това то се оценява и преценява от всеки един от нас, от международната общност. По този начин се оценява и Netflix”, допълни министърът на културата.

 

 

Източник: БГНЕС

Последни публикации