Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

„Шогун“ – най-добрият сериал след „Игра на тронове“Най-последователните фенове на епичното телевизионно кино са в еуфория – новият „Шогун“ по романа на Джеймс Клавел е висококаратово изживяване, каквото напоследък се случва сравнително рядко в многотията от сериали. Затова го наричат „най-добрия след „Игра на тронове“, въпреки че режисьорът му Джонатан ван Тюлекен предпочита да сравняват „Шогун“ с политическия трилър „Къща от карти“. „Всичко се случва в опасен свят, в който насилието избухва от нищото. Интригите са толкова страховити, че единствен разговор може да се окаже по-рисков от оръжие. Историята е за сблъсъка между две култури, за опознаването на собствената същност през очите на другия“, коментира той за Deadline.

Зрителите на „Шогун“ се потапят в особен период в историята на Япония, който за най-младите от тях със сигурност е магнетичен най-вече с демонстрациите на бойни изкуства и с впечатляващи баталии. За по-зрелите, които не само помнят предишния „Шогун“ през 80-те години, но и се интересуват от геополитиката на Изтока, особено зрелищно е битието с всичките ритуали и традиции от късното Средновековие. Декорите, костюмите, оръжията очаквано са изпипани до последния детайл. Нравите са представени без цензура, от всяка картина лъха величието на Япония. Не липсват, естествено, и знаци на милитаризираната епоха като обезглавяване и харакири. Екшънът е много сериозен. А възгласите от сорта на „Войната е неизбежна!“ звучат смразяващо актуално. Амбициите за власт и богатство, за завладяване на нови територии и намеса в чуждите религии сякаш са вечни.

Във фокуса на наратива е обединителят на Япония – Токугава Иеясу, който в епоса на Джеймс Клавел е наречен Йоши Торанага. Писателят променя имената на героите си, но в сериозна степен запазва достоверността на историческите събития. Йоши Торанага е интелигентен и могъщ даймио от регентския съвет, който управлява Япония вместо малолетния наследник. Но Торанага влиза в противоречие с династичния морал, докато се опитва да оцелее сред сложните политически интриги и маневри на враговете си. Те се консолидират срещу него и го заплашва смърт. В този момент мистериозен европейски кораб е заседнал в близкото рибарско селище. Лоцманът му Джон Блекторн, абсолютен авантюрист, който кръстосва моретата, знае тайни, които ще помогнат самураят да наклони везните към по-справедливо управление. Двамата намират общ език и общи житейски принципи, а и Блекторн трябва да се справи със своите опоненти – свещениците йезуити и португалските търговци. Японският аристократ и английският моряк, който е първият протестант, стигнал до бреговете на Япония, свързват съдбите си. Всеки повлиява културата на другия, колкото и голям да е цивилизационният сблъсък. Зад образа на Джон Блекторн е реалният Уилям Адамс, който се превръща в истински важна фигура в Япония и в един момент дори се издига до титлата самурай и става главен съветник на шогуна. Всичко се развива върху фона на борба между религии, имперски амбиции и брутални кървави отмъщения.

В ролята на Торанага сан е Хироюки Санада – звездата от „Последният самурай“, „Върколакът“, „Убийствен влак“, „Джон Уик“, „Шпионска игра“… Той отдавна е постоянният фаворит на Холивуд от Страната на изгряващото слънце, неслучайно е допуснат дори в сериали като „Западен свят“. Съгласява се да влезе в „Шогун“ и да го продуцира при изрично условие: всяка роля на японец да се играе от японски актьор. Иначе сделка няма. Повечето от диалозите са на японски език.

Между двамата силни мъже в сериала е красивата Тода Марико, третото главно действащо лице в драмата – тя е загадъчна благородница от опозорена династия, която е приела християнството. Докато служи на лорд Торанага, Марико сан лавира между дълга към шогуна, приятелството си с Блекторн – те изпитват любов, тотално забранена от строгите порядки в японското общество, новата си вяра и верността към покойния си баща. Тя е мостът между Стария свят и Изтока, способна и талантлива. В образа на преводачката между азиатеца и европееца влиза Анна Савай – новозеландска актриса и певица от поп групата „Faky“, японските „Спайс Гърлс“. Като Блекторн гледаме 34-годишния британец Козмо Джарвис, който едва на 16 започва да снима късометражни ленти, като тогава пуска и първия си рок албум.

В „Шогун“ има още самураи наемници, мореплаватели от най-големият колонизатор през XVII век – Португалия, йезуитски свещеници, които искат да покръстят Япония, кораб със съкровища. И въпреки че сценарият се опира на романа, перспективата е сменена – Япония е разглеждана не само през погледа на Блакторн, а и през очите на местните, които се изправят срещу европейските мореплаватели и католически мисионери. Блакторн предава познанията си за военната технология и навигация на японците, а те го учат на своя език, култура и начин на живот.

Ричард Чембърлейн и Тоширо Мифуне изпразват улиците преди 40 години

Двамата актьори се превръщат в тотални звезди по света и у нас с първата екранизация на романа на Джеймс Клавел

Излъчването на прочутата екранна адаптация „Шогун“ с Ричард Чембърлейн и Тоширо Мифуне преди 40 години по единствената тогава телевизия беше събитие, което можеше да се сравнява дори със зрителското преклонение пред „На всеки километър“. Във вечерите, в които вървяха епизодите от сериала, улиците опустяваха. Но ако „Километрите“ с бате Серго и Митко Бомбата си бяха родно производство с видимите недостатъци на киното от социализма, то мащабната продукция по романа на Джеймс Клавел очаквано се оказа от съвсем друга класа. Да не говорим за мачовското очарование на двамата протагонисти и изключително грациозната и сексапилна Йоко Шимада между тях. Ричард Чембърлейн беше толкова магнетичен в своята героичност, че зрителките прощаваха предпочитанията му към собствения пол извън екрана. Всъщност актьорът влиза инфарктно в „Шогун“, след като Шон Конъри отказва ролята.
Продуцентите на премиерния „Шогун“ работят по проекта почти две петилетки, но пандемията през 2020 г. ги блокира – в Япония мерките са толкова драконовски, че дори императорът не може да вдигне ембаргото, а и там на никого не му идва на ум идеята за подобно ходатайство. Новата версия на легендарната творба се излъчва по FX и любопитството към нея е огромно. За Европа е достъпна в Disney+.

Последни публикации