Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Скорсезе е най-добрият режисьор според кинокритиците в САЩ

Даниъл Дей-Луис се върна за кратко под светлините по прожекторите, за да връчи на Мартин Скорсезе наградата за най-добър режисьор на Националния съвет на кинокритиците на церемония в Манхатън.

Дей-Луис е единственият мъж, спечелил три пъти „Оскар“ за главна роля. Оттегли се от киноиндустрията през 2017г.

Епичният „Убийците на Цветната луна“ на Скорсезе доминира на 95-ото издание на наградите. Националният съвет на кинокритиците в САЩ определи продукцията за най-добър филм на годината, а Скорсезе – за най-добър режисьор. Актрисата от индиански произход Лили Гладстоун бе определена за най-добра актриса. Тя е е първата актриса от коренното население на САЩ с подобно отличие.

Дей-Луис бе най-голямата изненада на вечерта. Той напусна актьорската професия, след като приключи снимките на филма на Пол Томас Андерсън „Невидима нишка“ (Phantom Thread) и оттогава страни от публичността. Британският актьор седеше до Скорсезе на гала вечерята в „Сиприани“ на 42-ра улица в Манхатън.

„Бях тийнейджър, когато открих творчеството на Мартин“, каза Дей-Луис. „Със своя собствена светлина той осветяваше непознати светове, пулсиращи с опасна, неустоима енергия – светове, които бяха така мистериозни за мен и изцяло завладяващи. Той озаряваше обширния красив пейзаж на възможното във филмите и ми изясни какви въпроси трябва да си задаваш, когато работиш с вяра.“

 

Дей-Луис, който работи със Скорсезе в „Бандите на Ню Йорк“ през 2002г. и „Невинни години“ през 1993 г., определи работата с режисьора като „една от най-големите радости и неочаквани привилегии в живота си“. На сцената, за да получи приза, Скорсезе му върна жеста, като нарече работата с Дей-Луис „едно от най-значимите преживявания в живота ми“. „Може би е време за още едно“, добави Скорсезе. До него на подиума Дей-Луис се усмихна и протегна ръце.

 

Част от чара на наградите на Националния съвет на кинокритиците е в композирането на двойките на наградени и връчващи призовете. Лора Лини представи отличения за най-добра поддържаща роля Марк Ръфало, двамата бяха във водещите роли в „Можеш да разчиташ на мен“ (You Can Count on Mе). Пати Смит връчи наградата на Лили Гладстоун.

Най-вълнуващият момент на вечерта бе, когато Майкъл Джей Фокс се яви на сцената с Дейвис Гугенхайм, режисьор на отличения за най-добър документален филм Still: A Michael J. Fox Movie. Фокс бе аплодиран на крака от гостите на церемонията, преди да сподели как болестта на Паркинсон е променила за добро живота му. „Паркинсон бе дар и продължава да е“, каза Фокс. „Дар е, защото ми даде аудитория, пред която да говоря за нещата, които са възможни“. Речта му продължи с шеги, но накрая се върна към заболяването и отбеляза, че то било по-значимо за него от успеха му в развлекателната индустрия. „Просто ми отвори очите по неочакван за мен начин“, каза Фокс.

На церемонията имаше малко изненади, тъй като лауреатите на наградите бяха обявени по-рано, но на нея бе подхвърлена идея за разрешаване на една от най-големите мистерии в сезона на наградите. Френската режисьорка Жустин Трие, чийто „Анатомия на едно падане“ бе почетен като най-добър международен филм, подсказа на зрителите, които обсъждат дали главната героиня във филма, в ролята – Сандра Хюлер, е виновна за убийството, за което е на съд във филма. „Имам един съвет: гледайте кучето. То е животно. Има инстинкти. Може би то знае“, каза Трие.

 

Последни публикации