Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Шефката на НХГ прави изложби с вентилаторчета от Алиекспрес от по 40 долара

Аудиовизуалната светлинна инсталация „Квантова симфония“ в Балната зала на Националната галерия Двореца предизвика много критики и насмешки от хората на изкуството. Тя поразително прилича на едно наше участие на Венецианското биенале, където отново се представихме с готова продукция от Алиекспрес във формата на чаши.

Най-точен в оценката си беше артистът Петко Симеонов Петков, популярен в арт средите като Петко Дурмана. Художникът първи реагира на поредната глупава идея на директора на НГ Ярослава Бубнова и не пропусна възможността да я атакува.

Изслушайте уникалните глупости на Ярослава Бубнова, директор на НГ, които е говорила в БНР за едни светодиодни вентилаторчета от АлиЕкспрес с цена по 40 долара за брой :)))„, написа Дурмана в личния си профил в социалната мрежа и публикува цитат от презентацията на инсталацията:

„Светлината все пак е класическото средство на визуалното изкуство, без което то не може да съществува“, казва директорът на Националната галерия, изкуствоведът Яра Бубнова. А в тази нетипична изложба зрителят среща една много активна, танцуваща, движеща се светлина. Бубнова споделя, че този тип имерсивни инсталации, работата с холографски изображения и преплитането на технологичните изразни средства с тези на изкуството са новата реалност, с която артистите и публиката се учат да общуват.

„Захванахме се в Националната галерия да покажем на нашата публика, че съществува още едно измерение, от което тя може да получи удоволствие гледайки и слушайки. Разбира се, надявам се да си сътрудничим по-нататък и за по-наративни неща – разкази, в които може да бъде задействана и българската история на изкуството“
, казва Бубнова, руската гражданка, която така и не пречете въпросната история на българското изкуство.

Директорката, която усвоява и от светодиодни вентилаторчета, споделя, че този тип имерсивни инсталации са новата реалност, с която артистите и публиката се учат да общуват.

Първата по рода си инсталация в България може да бъде видяна до 10 март.

 

Последни публикации