Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Отпечатък от човек

На 27 февруари, от 19.00 ч. писателят и публицист Калин Терзийски открива своя петнадесета поред самостоятелна изложба – в галерия „Лампион“, намираща се в Културен дом Средец, срещу парка „Заимов“, на улица „Кракра“ 2А.

За автора:

Калин Николов Терзийски е роден на 22 март 1970 година, София. Завършва Националната математическа гимназия, а после – Медицинския университет в София и започва да работи в психиатрична клиника. В същото време, започвайки от 1995-та година, се занимава с журналистика – оттогава и досега пише есета и коментари за редица вестници и списания. Работи и като сценарист за телевизии и радиа. В последните години на 20-ти век, започва да пише поезия и художествена проза. Издал е до момента над 30 книги – 7 романа, много сборници с разкази и колекции от есета. Той е първият българин, награден с Европейската награда за литература, това се случва през 2011-та година в Брюксел. В годините 2010 и 2014 е най-четен български автор на годината. Негови романи, сборници с разкази и отделни текстове са издадени на над 20 езика. Женен е и има дъщеря, която е лекар по професия.

С рисуване се занимава усилено от петгодишен. Учил се е и сам, и от прочути и големи български художници, с които е имал честта да се познава и да общува. Възхищава се и следва примера на Гоя, Дьолакроа, Ван Гог, Домие, Кокошка, Матис, Сутин, Хопър и много други, които смята за свои бащи или поне – любими чичовци.

За изложбата:

Калин Т. разсъждава върху една тема, която занимава мисълта му отдавна: доколко абсолютно всеки аспект на състоянието – телесно и душевно, клетъчно, молекулярно, духовно и мисловно – на твореца, в момента на творенето, е важен и определящ и включен в творбата. Или иначе казано – по една картина може ли да се възстанови човекът, който я е нарисувал? И за да е онагледено всичко това – Калин Т. показва 27 картини, които да материализират разсъждението му.

Последни публикации