Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Apple+ създава дискретно сериал за Кристиян Диор

Apple TV+ пусна първите кадри от The New Look – драма, развиваща се по време на Втората световна война. Това щеше да е поредния сериал за периода, ако не беше посветен на  модните икони Кристиан Диор и Коко Шанел, в ролите носителят на „Еми“ Бен Менделсон и носителката на „Оскар“ Жулиет Бинош. Очакваният сериал от Тод А. Кеслър ще дебютира в световен мащаб с първите три епизода в сряда, 14 февруари 2024 година по Apple TV+, следван от по един епизод всяка сряда до 3 април.

Всичко, което знаем за предстоящия телевизионен сериал на Christian Dior

Подобно на самия Кристиан Диор през 1947 г. в Париж, Apple TV тихо създава едно от най-очакваните модни ревюта на сезона. Телевизионното шоу, озаглавено The New Look и базирано на живота и наследството на модния дизайнер Кристиан Диор.

Пазени в дълбока тайна, подробностите за The New Look бавно излизат наяве. Поредицата ще изследва възхода на Кристиан Диор, съперничеството му с Коко Шанел, близките му отношения със сестра му Катрин Диор. Основният въпрос ще е как дизайнерът създава марка, която е лидер в индустрията повече от 75 години.

Според последна информация Джон Малкович ще изиграе Люсиен Лелонг, президент на Chambre Syndicale de la Haute Couture, който първи наема младия Диор. Емили Мортимър е избрана за ролята на Ева Колози, приятелка и муза на Шанел, докато Клаес Банг играе офицер от германското разузнаване Ханс фон Динклаг.

Жулиет Бинош в ролята на Коко Шанел. снимка: Apple+

Мейзи Уилямс, която стана известна в Игра на тронове, ще поеме ролята на сестрата на Диор – Катрин, която е борец на френската съпротива и вдъхновение за емблематичния аромат Miss Dior. Уилямс дава вълнуваща представа за преживяването си на снимачната площадка през декември, когато публикува своя снимка в Instagram, облечена в тъмен вълнен костюм в пространство, което изглежда като една от работните стаи на Диор, с ролки и парчета плат, видими на заден план.

Снимките, които започват през май 2022 г., се провеждат предимно в Париж, като 30 Montaigne (адресът на Dior във френската столица) играе централна роля в сериала. До ден днешен бивши и настоящи служители говорят, че са чули призрака на мосю Диор на прочутото стълбище, наричайки Къщата легендарно място на тайни.

Според Apple TV+ историческата драма от 10 епизода с режисьор Тод А. Кеслър се фокусира върху ключовия момент през 20-ти век, когато Париж се връща към живота, чрез своята модна икона, Кристиан Диор. Саундтракът за поредицата е продуциран от носителя на награда Грами Джак Антоноф и включва кавъри на популярни песни от началото до средата на 20-ти век, изпълнени от Флорънс Уелч, Лана Дел Рей, Ник Кейв и др.

Носителят на „Еми“ Бен Менделсон в ролята на младия Кристиан Диор. Снимка: Apple+

Истинските истории зад The ​​New Look?

Модата в следвоенен Париж придобива нова популярност. Dior ръководи ателие, където изработването на една рокля се измерва в седмици, а не в часове, и където вътрешният корсет на една дреха може да бъде толкова сложен, че една жена просто не може да се облече сама.

Местата на неговите шоута често се диктуват от лоялността на човека към марката над  богатството. Някои гости са принудени да седят на стълбището или да стоят на вратата, за да видят новата колекция. Другарството между моделите – или манекени, както ги наричат, се усеща силно в малката съблекалня. Момичетата, които са работили по булчинските рокли, са зашивали кичур от собствената си коса в подгъвите, за да си намерят съпруг през следващата година, а самите модели не са били склонни да ги носят. Смятало се, че който го направи, никога няма да стане булка в реалния живот.

 

Последни публикации