Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Галерия „Вежди“ показва неизвестни картини от Стоил Мирчев

Арт галерия Vejdi представя нова експозиция от избрани творби на известния художник Стоил Мирчев.

Откриването е на 7 март 2024 г. (четвъртък), от 18:00 часа. Адресът на галерията е ул. „Симеоновско шосе“ 97 в столицата.

Организаторите са подредили 20 картини на Стоил Мирчев, непоказвани досега, както и 5 пластики. Изложбата се нарича „Артефакти“.

„Стоил Мирчев принадлежи към поколението, което навлезе в художествения живот през 80-те години и даде облика на това време. Тези млади тогава автори се отказаха от фото- и хиперреалистичната стилистика и първи у нас прекрачиха прага на фигуративността и преминаха в полета на абстракцията“, така характеризира творчеството на художника един от най-известните ни изкуствоведи – доц. д-р Ружа Маринска.

 

– Мирчев е художник с характер, той има своя свят и е намерил своето художествено пространство. Творбите му са продукт на вътрешен импулс. Неговият почерк е различим.“


Изложбата „Артефакти“ в арт галерия Vejdi е ярко потвърждение на тази оценка. Художникът е изобразил онова, което го вълнува, с различни краски и форми и с някакъв вътрешен импулс, който личи и в живописните му платна, и в пластиките.

Стоил Мирчев е роден през 1950 година. Завършва Националната художествена академия, специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов. Има многобройни самостоятелни изложби в България и в чужбина. Работи в областта на живописта, акварела, приложната графика, шаржа и скулптурата.

Последни публикации