Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Изкуствен интелект съживи гласа на Джон Ленън в Now Аnd Тhen

Нова песен на „Бийтълс“, създадена с помощта на изкуствен интелект, излезе днес. Оригиналният запис е направен от покойния Джон Ленън, съобщи ВВС. 

Наситеният със събития път към реализация на Now and Then продължава пет десетилетия и е продукт на разговори и сътрудничество между четиримата Бийтълс, които продължават и до днес. Митологизираното демо на Джон Ленън беше обработено за първи път през февруари 1995 г. от Пол, Джордж и Ринго, като част от проекта The Beatles Anthology, но остана недовършено. Основна причина за това бяха технологичните предизвикателства, свързани с работата с вокала, който Джон беше записал на лента през седемдесетте години.

Години наред изглеждаше, че песента никога няма да бъде завършена. Но през 2022 г. софтуерна система, разработена от Питър Джаксън и неговия екип, използвана по време на продукцията на документалната поредица Get Back, най-накрая отвори пътя за отделянето на вокала на Джон от неговата пиано партия. В резултат на това оригиналният запис може да бъде оживен и върху него да се работи наново с участието на четиримата Бийтълс.

Тази забележителна история на музикалната археология отразява безкрайното творческо любопитство на Бийтълс и споделеното очарование от технологиите. Това бележи завършването на последния запис, който Джон, Пол и Джордж и Ринго правят заедно, и отбелязват наследството на най-важната и влиятелна група в историята на популярната музика. Заради голямото очакване предварителните поръчки в онлайн магазина на групата виниловите плочи и касетите вече са изчерпани.

„Това вероятно е последната песен на „Бийтълс“, в която се чуваме всички. Истинска песен на „Бийтълс“, каза 81-годишният Пол Маккартни в кратко видео, публикувано миналата седмица.

Now And Then е последната песен на „Бийтълс“, написана и изпята от Джон Ленън. Другите трима членове на британската рок група – Пол Маккартни, покойният Джордж Харисън и Ринго Стар, също са работили по нея. Заглавието на последната песен на „Бийтълс“ е измислено от Джон Ленън. През 1994 г. съпругата му Йоко Оно предоставя лентата на останалите членове на групата.

Към оригиналната демоверсия е добавен запис на електрическа и акустична китара, направен от Джордж Харисън през 1995 г. Песента е завършена през 2022 г. в студио в Лос Анджелис с добавяне на барабани от Ринго Стар, пиано и бас китара от Пол Маккартни, както и гласовете на двамата живи бийтълси. „Беше много вълнуващо. Сякаш Джон отново е сред нас“, разказа 83-годишният Ринго Стар.

 

 

Последни публикации