Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Кристина Патрашкова получи наградата „Златен век“

Министър Найден Тодоров връчва наградата

Кристина Патрашкова е носител на една от тазгодишните престижни награди „Златен век“, които се връчват от Министерството на културата по случай 24 май. Плакетът „Принос в развитието на културата“ и грамота тя получи от Найден Тодоров за работата й като журналист и книгата „Въпреки всичко“. Българските писатели в годините на цензурата“. Документалното четиво, което излезе в трети тираж от издателство „Престиж буукс“, бе представено в много градове в страната, както и в Българските културни институти в Рим и Лондон. Предстоят още премиери в страната и чужбина, както и на фестивала „Арт поток“ в Царево. В книгата са събрани документални разкази от първо лице и интервюта с 16 от най-големите ни писатели, работили в годините преди и след 1989 г. Сред тях са Богомил Райнов, Любомир Левчев, Йордан Радичков, Радой Ралин, Миряна Башева, Виктор Пасков, Стефан Цанев, Петър Увалиев и други.

„Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ е книга за сблъсъка талант – власт. За компромисите, които правиш в името на личната изгода и цената, която плащаш, за да устоиш на компромиса. Всъщност става дума за личния избор и морал, които винаги са особено важни не само за творците, а за всеки човек. Книгата възкресява паметтта за забележителни писатели, която днес, за съжаление, избледнява“, каза Патрашкова на церемонията.

С отличието „Златен век“ бяха наградени куп известни творци, сред които Валя Балканска, Рашко Младенов, Ели Скорчева. Световноизвестните певици Соня Йончева и Силви Вартан също са сред лауреатите, но наградите ще им бъдат връчени по-късно, тъй като в момента те имат ангажименти в чужбина.

Последни публикации