Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Лейди Би: В „Гласът на България“ всичко е нагласено

Нейното име е Бойка Щерева, но в музикалния бранш тя избра да гради кариера с артистичния си псевдоним Лейди Би. Скандална, провокативна, изпълнителката е правила на сцената какво ли не. Дори е пяла топлес. Само допреди седмица зрителите на Би Ти Ви я гледаха в „Гласът на България“. Това обаче не е първо музикално риалити, в което участва. През 2021 година Лейди Би бе Малинката в „Маскираният певец“.

Антон СТЕФАНОВ

-Защо утвърден изпълнител като вас реши да участва в „Гласът на България“?
Исках да покажа гласа, таланта си, пееше ми се с невероятен бенд. Желанието ми беше да си премеря силите с най-добрите. За всеки един от нас това е до известна степен и реклама.

-Сега, след като отпаднахте, съжалявате ли, че се записахте за участие?
Не, не съжалявам. Знам, че в тези формати всичко е предварително нагласено и нямам нито връзки, нито позиции, нито пък съм страшно близка с журито. Въпреки това се надявах, че ако покажа таланта и гласа си, който имам, ще бъда оценена по достойнство и ще продължа напред във формата.

-Казвате, че не сте близка с журито, но вашият първи ментор Миро публично заяви, че сте приятели. Кой от вас двамата казва истината?
Той имаше предвид, че се познаваме от много години. Знам го и него, и Галя още от началото на „Каризма“. Даже Галя ми е писала песен. Но да сме близки приятели – не сме.

-Когато отпаднахте от отбора на Миро, казахте: „Само да не си отворя устата, защото ще стане страшно!“. Ако си я бяхте отворили, какво щяхте да кажете?
Бах ядосана тогава! Но това е нормално. Аз съм човек! Имам си емоции, его. Да, на някои съм неприятна. Такава съм. Не съм длъжна да се харесвам на всички. Но на тези, на които не съм симпатична, просто да не ме гледат. В никакъв случай не упреквам Миро. Той си има своите симпатии към някои от изпълнителите и аз го разбирам.

-Мария Илиева ви спаси и вие останахте в предаването. Тогава заявихте, че сте готова да направите дует с нея. Сега продължавате ли да имате това желание?
Тя едва ли ще запише дует с мен. Не защото не съм добра, а тъй като не съм известна на нейното ниво. В нашия бранш всичко е бизнес. Ако бях много популярна и тя имаше полза от мен, щеше да пожелае да изпеем нещо заедно.

-Какво си казахте, когато напуснахте предаването? Плакахте ли?
Не, абсурд! За мен беше важно да се изявя и зрителите да чуят Лейди Би какъв глас има. Отпаднала съм, това е. Продължаваме напред! Не може четирима души да ми определят съдбата, бъдещото и да ми казват как пея. То е ясно как пея! Ако кача Миро на сцената да изпълнява трудните неща, които правя с гласа си, той няма да се справи на това ниво!
Хората се дразнят, че съм със самочувствие, но аз го имам, защото съм завършила Консерваторията, много съм се трудила и съм призната от страхотни музиканти. Това, че не съм толкова известна и нямам техните хонорари, е отделен въпрос. Но фактът си е факт!

-Един друг отпаднал участник – Константин Кацаров – вокалист на група „Ренегат“, написа гневен пост срещу „Гласът на България“ в социалните мрежи, който беше озаглавен „Гласът на лъжата“. Подкрепяте ли го?
Не мисля, че постът е яростен. Константин Кацаров просто говори за несправедливостта и за нещата, които на него са му се случили в предаването. От написаното разбрах, че той е искал да пее само български песни. И аз не виждам в това нищо лошо. След като го желае, нека го направи. При мен също имаше случай, в който бях предложила няколко песни, а те искаха да изпълня друга, която въобще не знам. Отказах, но за разлика от Константин, те се съобразиха с желанието ми. За жалост обаче, последната ми песен беше направена така, че е много къса, а на мен ми беше нужно да има поне още 15 секунди, за да я завърша и да е с необходимата кулминация. Казаха, че няма възможност да е по-дълга. Нямаше какво да направя в тази ситуация. Нека не остана грешно разбрана – не обвинявам никого! Това предаване се прави от голям екип и тези хора имат виждане как да им изглежда шоуто.

-Все пак няма ли обида у вас?
Не, няма за какво. Аз мога да се обидя от някой приятел. Тези хора не са ми близки.

-А кой е най-хубавият ви момент от предаването?
Въпреки че не продължих до края, струваше си да участвам заради кастинга на тъмно. Емоцията преливаше в мен, треперех от вълнение. Започнах с акапелно изпълнение и сложни импровизации. До десетата секунда и четиримата треньори обърнаха столовете си към мен. Пях като звяр! Беше велико изживяване. Дори само затова си струваше да участвам!

-Ако днес трябваше да си подадете документите за участие в „Гласът на България“, щяхте ли да го направите?
Вече съм минала по този път. По-скоро бих участвала в друго предаване, свързано с музика.

-Безспорно е, че имате чудесен глас. Преди години бяхте и царица на провокациите. Но какво не ви достигна, за да имате голяма популярност?
В нашия бранш има една-единствена дума и може да я напишете с главни букви – ПАРИ! Те движат музикалния бизнес. Да, притежаваш глас и талант, но това не е достатъчно, тъй като всяка песен струва пари. Клиповете също са много скъпи. А като прибавим и рекламата – необходимите средства стават огромни. Не крия, че съм влагала доста пари в началото на моята кариера, но нямах възвращаемост и се отказах. А и не си намирах спонсори.

-Не смятате ли след „Гласът на България“ да запишете нова песен?
Да, ще запиша нова песен и смятам, че ще стане много хубава. Въпросът е кой ще ми я върти, къде ще се излъчва! Без финансов гръб нещата стават много трудно.

-Имате ли ангажименти, ходите ли на участия?
Да, имам участия. Декември месец е много натоварен за изпълнителите. На Нова година също ще работя. И най-хубавото е, че за първи от много време в тази празнична нощ ще бъда със семейството си.
Освен участията това, което ми доставя огромно удоволствие, е, че си имам собствено студио и преподавам музика на млади таланти.

-Спряхте ли с провокациите на сцената? Още ли пеете топлес?
Не. Въпреки че някои са разочаровани от този факт! (Смее се.) Това си беше някаква моя лудория. Но темперамента, който си нося, няма как да изчезне. Той си е вътре в мен.

-В личния живот като че ли не ви провървя. Вие се разделихте с бащата на сина ви. Какво се случи?
Връщате ме много назад във времето. Това беше толкова отдавна. Просто любовта между нас изчезна. Остана обаче уважението. Ние сме приятели.

-Сега има ли мъж до вас?
Да. Срещнах любовта по време на ковид пандемията.

-Как се запознахте?
С него станахме първо приятели. Започнахме да се разхождахме с децата ни в моя роден град Пазарджик, където си живея. И нашите разходки ставаха все по-дълги. В един момент стигнаха до 10 часа на ден. А това е прекрасна възможност да опознаеш един човек. С времето се сближихме много и така се роди любовта. Вече сме заедно три години и половина. Той е далеч от музикалния бранш. Спортист е. Страхотен човек – отговорен, с морални ценности и веган. Не обича показността. Щастлива съм и се чувствам добре с него.

-Не ревнува ли от професията ви?
Понякога малко ревнува, но се опитвам да му обясня, че това е моята работа.

-Синът ви вече е на 10 години. Има ли интерес към музиката?
Той е запален по футбола. Има талант да пее, даже преди няколко години съм записвала с него няколко песни, но много се притеснява и не иска да излезе да пее пред публиката.

-Какво ви предстои?
Участие в Лондон, но имам голям страх от летене със самолети. При всяка турбуленция започвам да се задушавам, става ми лошо… Имам фобия и от асансьори. И ако в някой хотел ме настанят на висок етаж, е голяма мъка, докато пренеса чантите.

-Пожелайте си нещо на глас!
Пожелавам си аз и моето семейство да сме много здрави. И по-малко да се джафкаме за някакви глупости, защото при нас това е ежедневие. Ние сме като някакво италианско семейство. Иска ми да живеем по-спокойно, да има работа и любовта да продължава да е все така силна.

Последни публикации