Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Лени Кравиц – да бъде любов

„Моята история е поредица от песни, между които съществува магическа връзка. Никога досега не бях осъзнавал естеството на тази връзка, докато не започнах да пиша. Чак тогава магията подейства“, пише Лени Кравиц в автобиографията си „Да бъде любов“. И не лъже. За него музиката е страст, откакто се помни.

Колкото и да е изненадващо, на 26 май американската звезда навърши 60 години. Но едва ли някой ще му даде повече от 40, а със стегнатото му тяло и плочките по корема не могат да се похвалят и 20-годишните. И на 60 Лени кипи от енергия. На 23 юни от Германия стартира световното му турне Blue Electric Light Tour, с което представя 12-ия си студиен албум Blue Electric Light. За щастие, България също е включена в списъка. На родна земя Лени ще пее на 6 август на Морската гара в Бургас. Това ще е третото му гостуване в България. За първи път той идва през 2008 г., а повтаря единадесет години по-късно.

В новите дванадесет песни, записани в собственото му студио на Бахамите, ярко се откроява майсторският му дълбок соул рокендрол. За пореден път Кравиц виртуозно съчетава талантите си на автор, продуцент и мултиинструменталист – той пише и изсвирва повечето инструменти сам заедно с дългогодишния си китарист Крейг Рос.
Лени е особена порода. Той не е типичната американска звезда, чийто житейски път минава през капана на славата, наркотиците и дрогата. В песните, а и в живота си се уповава на любовта, хармонията, доброто и вярата. Колкото и да е непостижимо това в света на шоубизнеса. Различен е дори с външния си вид – нестандартни прически, ексцентрични тоалети. Няма как да остане незабелязан. Едновременно романтичен и експлозивен, чаровен и вдъхновяващ. Сам описва себе си като сложна личност и се е приел такъв, какъвто е. „Животът ми е основан на противоположности. Черно и бяло. Юдаизъм и християнство. „Джаксън Файв“ и „Лед Цепелин“. Приел съм, че душата ми е зодия Близнаци. Извличам най-доброто от нея. Обожавам я. Ин и ян се смесват в сърцето и в съзнанието ми, осигуряват необходимия баланс, подхранват любопитството ми, дават ми усещане за спокойствие и лекота“, описва се сам.
Тази година е специална за него не само заради юбилея и турнето му, но и защото през март получи своя звезда на Алеята на славата. На церемонията каза, че никога не е мечтал името му да бъде изписано там, но е мечтаел да прави музиката, която иска. Ето един човек, който е сбъднал мечтите си.

Сдобрява се с баща си на смъртния му одър

Родителите на Лени винаги са насърчавали музикалния му талант


Майка му – популярната актриса Рокси Рокър, е опората му в най-трудните моменти

За формирането на всеки човек семейството играе основна роля, а при Лени то до голяма степен определя и професионалния му път. Ленард Албърт Кравиц е роден не къде да е, а в Ню Йорк, родителите му не са случайни хора. Бащата Сай Кравиц е журналист и телевизионен продуцент в NBC, а майката Рокси Рокър е актриса, популярна от сериала The Jeffersons. Сай е американски евреин с украински корени, а Рокси произхожда от християнско семейство с афроамерикански и бахамски корени. По майчина линия Кравиц е втори братовчед на телевизионния водещ на прогнозата за времето Ал Рокър. Музикантът е кръстен на чичо си, Ленард М. Кравиц, редник, който е убит в Корейската война едва на 20-годишна възраст.

Покрай родителите си Лени израства в добра среда, заобиколен от музика и популярни личности. И въпреки че семейството насърчава неговите музикални пориви, връзката с баща му е сложна заради тежкия и на моменти деспотичен характер на таткото, който също е служил във флота. „Отношенията ни бяха трудни в продължение на много години. Той имаше тежък характер. Служил е във флота, когато е бил на 18 години, бил е сержант, зелена барета – най-тежката служба във военноморските сили. Бил се е в Корея заедно с по-малкия си брат, който загина. Заради това че беше оцелял, към баща ми имаше едно негласно обвинение от страна на роднините му. Дядо ми – неговият баща, беше военен“, разказва Лени.

Когато е на 10, семейството се мести в Лос Анджелис заради ангажимента на Рокси към ситкома The Jeffersons. Това е труден момент за бъдещата звезда, защото трябва да се раздели с приятелите си и напълно да смени средата и обкръжението си. Междувременно, отношенията с баща му продължават да се влошат. Именно тежките конфронтации помежду им са една от основните причини на 15 Лени да напусне семейния дом. Въпреки това Сай се опитва да подкрепя кариерата на сина си. Най-големият разрив помежду им обаче настъпва, когато Лени е на 20. Тогава разбира, че татко му си има любовница и родителите му се развеждат. Шокът за музиканта е огромен и в следващите години ледовете помежду им така и не се стопяват напълно. Случва се малко преди Сай да почине през 2005 г. от левкемия. „Моите отношения с баща ми се оправиха преди смъртта му. Той започна да омеква в момента, в който влезе в болница. Една вечер отидох да го видя. Изглеждаше уморен. Погледна ме и каза: „Има ангели навсякъде в стаята. Това е заради Исус“. Обърна се, отмести поглед и издъхна. Толкова. Доколкото го познавах, това беше най-невероятното нещо, което можеш да предположиш, че ще каже. В последните три седмици преди смъртта му беше най-хубавата връзка помежду ни. И тя отмени и изтри 40 години преди това. Тогава успя да ми покаже истинската си същност, която беше различна. Беше наистина много чувствителен и имаше сърце на артист“, споделя Кравиц, който не таи в себе си болка и гняв към татко си.

За разлика от Сай, с Рокси Лени има много силна и специална връзка. Тя е любяща, разбираща и подкрепяща майка, въпреки че също държи на дисциплината. Старае се да научи сина си на ред и отговорности. В детските години Лени е задължен да се включва в домакинската работа. Случва се майка му да го буди през нощта, защото не е направил всичко, което тя му е поръчала. С годините връзката помежду им става все по-силна, а Рокси е негово вдъхновение и опора. „Майка ми ми даде много добри съвети и имаше още много на какво да ме научи. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че всичко което ти е казала мама е истина“, категоричен е Лени.

Едно от най-големите житейски изпитания за него е нейната смърт. Рокси си отива през 1995 г. на 66 години от рак на гърдата. В свои интервюта музикантът често говори за нея и за това колко много му липсва всеки ден. Казва, че пази нейни снимки и портрети във всичките си домове, а когато изпита нужда, си пуска сериала The Jeffersons, за да я гледа.

Арита Франклин е детското му вдъхновение

Звукозаписните компании отказват да работят с него в началото, защото песните му не са нито достатъчно „черни“, нито достатъчно „бели“

Работи с редица музикални икони, включително и Майкъл Джексън, на когото се възхищава още от годините на „Джексън Файв“

Погрешно и доста ограничаващо би било Лени Кравиц да бъде наричан просто певец. Защото той е текстописец, автор на песни, музикант, който свири на няколко инструмента, сред които барабани, пиано и китара. Има опит пред камерата като актьор и зад обектива като фотограф, а също и като дизайнер. Но на първо място си остава музиката, която го завладява още в деството.

Лени е само на 3 години, когато „свири“ на тенджерите и тиганите в кухнята, представяйки си, че са барабани. Две години по-късно малкото момче има ясен отговор какъв ще стане като порасне – музикант. Покрай родителите си израства в среда с богата музикална култура. Водят го на концерти, слушат джаз, класика, опера, госпъл и блус. Още помни концерт на „Джаксън Файв“ в „Медисън Скуеър Гардън“. В близост до него седи Арита Франклин, облечена в бяла пухена кожа, а фотографите не спират да я снимат. Когато концертът приключва, 7-годишният Лени е като парализиран. От този момент е сигурен каква е мечтата му. Още в детските си години се учи да свири на различни музикални инструменти, а благодарение на родителите си израства покрай множество изпълнители. Баща му се познава с Дюк Елингтън, Сара Вон, Каунт Бейси, Ела Фицджералд, Боби Шорт, Майлс Дейвис и други джаз величия. „Родителите ми подкрепяха страстта ми към музиката отрано и ме водеха на много концерти“, споделя Лени.

На 10, по настояване на майка си, се присъединява към Калифорнийския хор на момчетата, с които изпълняват класически репертоар и пее с „Метрополитън Опера“. Участва и в Третата симфония на Малер в Hollywood Bowl. Впоследствие силно влияние му оказват „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“, „Лед Зепелин“, „Аеросмит“, „Пинк Флойд“ и други рок величия. Влюбен е в Боб Марли. Разбира се, в тийнейджърските години има период на залитане по марихуаната и това, изглежда, е едно от малкото му „провинения“.

Но пътят към мечтата му не е лесен. Макар че живее в добра среда, на 15 Лени решава да напусне дома си, за да преследва призванието си да създава музика. Това решение съвсем естествено води и до финансови несгоди. Понякога спи в колата, която взима под наем, защото няма възможност да си плати за хотел или квартира. „Лос Анджелис е градът, в който като наивен тийнейджър реших да напусна дома си. И да оставя добротата на хора, които не познавах, хората от Лос Анджелис и улиците на града да бъдат моето училище за музиката, креативността и за живота“, разказва той.
Лени доста пъти чува горчивата дума „не“. В началото звукозаписните компании отказват да работят с него, защото музиката му не е „достатъчно черна“ или „достатъчно бяла“. Така решава да запише сам първия си албум под името Ромео Блу. В следващите няколко години създава множество важни познанства, прекарва много време в звукозаписни студия и се отдава на музиката. В крайна сметка сключва сделка с Virginia Records и през 1989 г. излиза първият му албум Let Love Rule. Съгласява се да изостави псевдонима Ромео Блу и се връща към Лени Кравиц. „Това ме върна към себе си. И когато най-накрая се приех за себе си, музиката започна да тече от мен“, споделя музикантът.

През 1990 г. Кравиц написва песента Justify My Love за Мадона и това му носи голяма популярност. Последното десетилетие на ХХ век е времето, в което славата му расте главоломно и мечтите му започват да се сбъдват. Прави музиката, която иска, всеки следващ албум е по-успешен от предишния, а през 1994 г. е обявен за „Най-успешен артист“. Четири поредни години – от 1999 г. до 2002 г. печели „Грами“ за най-добро мъжко рок вокално изпълнение, счупвайки рекорда за най-много победи в тази категория и поставяйки рекорд за най-много последователни победи в една категория от мъж изпълнител. Работи с редица световни знаменитости, сред които и Майкъл Джексън.

Но музиката му далеч не се ограничава само в един стил, а е смесица от рок, фънк, реге, хард рок, соул и R&B. Чрез песните си Лени многократно изразява и своите послания по глобални въпроси. През 2003 г. издава We Want Peace по повод войната в Ирак. Следващите му три албума – Baptism, It`s Time For a Revolution и Black And White America, също са със социална и политическа насоченост.

Продължава да е все така активен, креативен и завладяващ. Доказа го и преди дни – на 1 юни, когато направи грандиозно шоу на стадион „Уембли“ минути преди финала на Шампионската лига.

Лиза Боне е единствената, която води до олтара

Звездата шокира неотдавна с признанието, че от 9 години не е имал връзка с жена

С Лиза Боне и дъщеря им във времената, когато са щастливо семейство

Макар че от десетилетия е спряган за секссимвол, Лени Кравиц няма славата на женкар, чийто живот е изпълнен с безброй мимолетни афери. Вероятно заради силното влияние на майка си издига жените на пиедестал, изпитва силно уважение към тях. Признава, че за него жената не е просто тяло, красива опаковка, която да предизвика у него първични страсти и желания.

В едно от последните си интервюта признава, че не е имал сериозна връзка от 9 години и дори се е въздържал от секс по време на ергенския си живот. Аргументите му са железни – за него сексът не е просто плътско удоволствие, а духовно преживяване. И това е позиция, която поддържа още от 2008 г. „Дал съм това обещание на себе си. На моята възраст търся жена, която може да ми предложи нещо повече от тялото си. Искам да усетя нейния дух и ум. Това обикновено притеснява кандидатките, но няма да променя изискванията си. Гледам напред в бъдещето“, твърди Кравиц.

Иска да намери истинската любов, но е наясно, че човекът до него трябва да е напълно готов да се приспособи към начина му на живот, постоянните пътувания и дългите часове в звукозаписното студио. Свикнал е да живее по свой тертип и трудно би се променил, защото харесва сегашното си положение.

Това е и причината за 60 години музикантът да е стигал само веднъж до олтара. Казва „да“ единствено на актрисата Лиза Бонет. Запознават се през 1985 г. на концерт на групата New Edition. Актрисата става негова приятелка и муза и вдъхновява дебютния му албум Let Love Rule. Тя оказва влияние не само върху творчеството му, но дори и върху външния му вид. В онези години Лени далеч не е звездата, която е днес, но те са млади, влюбени и изпълнени с мечти. Дълго време той живее в сянката на своя любима, която е много по-известна от него, но скоро албумите му придобиват огромна популярност и той се превръща в истински секс символ. През 1988 г. се ражда дъщеря им Зоуи Кравиц, която днес е успешна актриса. Тя е единственото дете на Лени, с което поддържа силна връзка. Тримата живеят щастливо, създават истинско и пълноценно семейство, изпълнено с любов и мир. Но приказката приключва и през 1991 г. с Лиза се разделят, а две години по-късно официално се развеждат.

Противно на очакванията, не славата, парите и фенките са причина за раздялата. Оказва се, че третата страна в брака им е… музиката. „Аз просто живеех и правех музика. Бях женен за най-красивата жена на планетата, невероятна отвътре и отвън, и не обръщах никакво внимание на това. Фокусът ми беше само върху музиката“, признава Лени. Той не крие, че в онзи момент има емоционални проблеми, които също допринасят за края на брака им. След това обаче и двамата полагат усилия, за да запазят връзката си. Успяват. И до днес поддържат приятелски отношения, а след раздялата им Лиза се омъжва за Джейсън Момоа. В началото на тази година тя подава молба за развод след 18 години брак.

Кравиц също не може да се оплаче от липса на женско внимание. И то не какво да е, а звездно. Цели пет години е двойка с френската певица и модел Ванеса Паради, но през 1996 г. се развеждат. Следващата му приятелка е бразилският модел Адриана Лима, която е със 17 години по-млада от него. Сгодяват се през 2002 г., но през август 2003 свалят годежните пръстени. След това Лени излиза с Никол Кидман. На нея също предлага брак, но така и не й се врича във вечна вярност.

Днес, на 60, Лени не се е отказал от любовта и продължава да вярва, че ще срещне жената, с която да вдигне сватба.

От години е заклет веган

Прави набирания на кокосовото дърво пред дома си, ексфолира кожата си с бахамски пясък

Темата за опазването на околната среда е сред най-важните за Лени. От години спазва здравословен и природосъобразен начин на живот, който е непосилен за мнозина. Притежава няколко имота на различни места по света, но от няколко години живее на Бахамите, откъдето са корените на майка му.

Перфектното си тяло поддържа не с изтощителни тренировки, а с упражнения със собствено тегло и много кардио. И не очаквайте да го видите в някоя фитнес зала. Предпочита да тренира сред природата. „Лостът ми за набирания е кокосово дърво до дома ми. Правя кардио през пътеки из джунглата. Всички мои тренировки се случват в джунглата“, обяснява Кравиц. Обикновено започва деня си с бързо тичане или каране на велосипед, а по-късно в програмата му влизат упражнения със собствената си тежест или с дъмбели. Преди сън певецът отново прави кратка кардио сесия или разходка с колелото. И е убеден, че тепърва му предстои да постигне най-добрата си форма. Ето това е дух на 60-годишен човек!

Но всеки знае, че храната също има огромна роля за физиката. От години е веган, а от 2016 г. яде само и единствено сурова храна, която отглежда сам – пак в двора си на Бахамите. Има периоди, в които дори изключва от диетата си плодовете, за да ограничи приема на захар, и се храни само със зеленчуци. В менюто му влизат основно кейлът, броколите, зеленолистните салати и краставиците. Иначе в градината си отглежда и дървета гравиола – сочен плод, сходен по вкус и аромат с ананаса. Ако реши да готви храната си, Кравиц обикновено я сотира в зехтин и чесън за кратко, за да не загуби вкусовите си качества. А ако се чудите дали все пак понякога не прегрешава – да, прави го, но не с чипс и пица, а с паста, палачинки, гофрети и хляб.
Внимателен е и по отношение на грижата за кожата си. На рафтовете в банята му няма да видите безброй козметични продукти, защото се стреми да не замърсява околната среда по никакъв начин. За ексфолиране и поддържане на кожата използва… бахамски пясък, който определя като „много, много ситен и много, много фин“.

Козметичната му рутина включва още кокосово масло, масло от ший и други етерични масла и олио. Даже и да прибегне до купена козметика, внимава продуктите да са с изцяло натурални съставки и да са веган. Най-често използва течен сапун с масло от бадем, с който не само мие косата, лицето и тялото си, но и пере дрехите си.
Ако имате шанса да се срещнете лично с Лени и искате му подарите нещо, нека не е парфюм. В ежедневието си музикантът предпочита да използва етерични масла с органичен произход. За по-официални поводи обаче използва мъжки парфюм с дървесни тонове, в чието разработване лично е участвал.

Стремежът към природосъобразен начин на живот изцяло променя ежедневието му. „У дома ползвам само екологични продукти за чистене. Гледам да пестя вода, често дори не паля лампите, предпочитам да запаля свещи.“

Освен това практикува медитация, положително мислене и любов към всичко. Приема себе си и животът такъв, какъвто е. „С годините доста се промених и в духовен аспект – научих се да се приемам, какъвто съм. Не се напъвам да търся вдъхновение както преди. Нямам строг график за работа. Не ставам рано сутрин, за да композирам. Просто спазвам ритъма на живота си и когато вдъхновението се появи, го използвам. Живея ден за ден. В моя живот има върхове и спадове като при всеки човек предполагам, но Господ е винаги с мен. Той е над всичко, той е дори над рока!“

Черно-белите образи от камерата на звездата


Дизайнерските му мебели са предпочитани от милионери

Постоянно наблюдаван, обграден от фенове, репортери, камери, микрофони и светкавици. Обичайни ситуации за Лени Кравиц до момента, в който той решава да насочи своя обектив към тези, които го следват навсякъде. Звездата така ловко сменя фокуса, че на бял свят излиза серията му FLASH – черно-бели фотографии, запечатали всекидневието му с неочаквано ярки образи. „Превърнах нещо, което би могло да бъде страшно дразнещо, в нещо интересно, в предизвикателство“, казва за FLASH Лени Кравиц. Експозицията му бе показана преди години и в София, със съдействието на галерия OstLicht, Виена.

„Интересно е, че същите тези хора, които ме преследват, за да ме снимат, са станали тема на изложбата ми. Чрез завъртане на обектива обратно към тях, аз косвено поглеждам към себе си и сюрреалистичния свят, в който живея, когато пътувам. Този, който някога е бил ловец, се превръща в плячка“, споделя Кравиц.

Разказва, че като дете често си играе с „Лайка“-та на баща си, тогава кореспондент във Виетнам. Преди няколко години негов приятел фотограф му дава камерата си, за да снима. Тя се оказва модел на „Лайка“, което залива Кравиц със спомени за детството и баща му. Музикантът решава да излезе навън и да снима света около себе си – парадоксално обаче, светът около него също го снима. „Вместо да се ядосвам, че не мога да се разхождам спокойно и да снимам, аз фотографирах каквото беше пред очите ми. Трябва да уловиш момента от твоя собствен живот, който стои пред теб. Затова започнах да снимам хората, които снимат мен, това се превърна в танц, в игра.“

От компанията „Лайка“ се свързват със звездата и заедно създават лимитираната серия от 125 фотоапарата Leica M-P Correspondent. Дизайнът е дело на Кравиц и неговата компания Kravitz Design, като външният вид и името са вдъхновени от бащата на Лени и камерата, която ползва като военен кореспондент във Виетнам и която мъжът подарява на сина си, когато навършва 21 години.

Дизайнът на лимитираната серия е старомоден, но притежава всички модерни технологии. Визията е специално обработена, за да изглежда фотоапаратът употребяван с протрит корпус и обектив.

Както и при снимането, така спонтанно Лени Кравиц става интериорен дизайнер. Провокиран е от неуспеха си при търсене на мебели и аксесоари, които да отговарят на вкуса и начина му на живот. Така през 2003 г. в Ню Йорк отваря врати студио Kraviz Design. Мебелите, които Лени създава, претворяват неговия рок талант и креативност. Мотото му като дизайнер е да подобри живота, да улови фантазията и да се вдъхновява от комбинацията от чувственост и елегантност. Успехът му и в тази област е безспорен. На мебелно изложение в Милано звездата представи своята дебютна колекция столове – Mademoiselle за Kartell, и се изкушава от архитектурата и дизайна.

Един от най-впечатляващите му проекти е тузарско имение в Лос Анджелис на стойност 38 млн. долара. Басейнът се простира в задния двор на имението и е снабден с качествена аудиосистема, така че да слушате музика, докато плувате. Ултрамодерна система за 1,5 млн. долара отваря и затваря плъзгащите се стъклени врати – така в къщата по всяко време влиза достатъчно светлина. В огромното фоайе е инсталирана 200-инчова видеостена, а перла в короната е уникален диван, за чийто дизайн се е погрижил лично Лени Кравиц. В имението всичко е автоматизирано – достатъчно е да се натисне един бутон и от тавана излиза телевизор. С друг бутон се палят камините, които веднага започват да горят в различни ъгли на стаята.
Освен като фотограф и дизайнер го бива и за актьор. През 2009 г. дебютира в киното с роля в номинирания за „Оскар“ филм Precious, а след това участва в първите два филма от поредицата „Игри на глада“.

Ивет САВОВА

Последни публикации