Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Почина литературната икона Пол Остър

Пол Остър, плодотворният американски автор на романи, стихове и филми, популярен на международната литературна сцена със своята „Нюйоркска трилогия“, е починал от усложнения от рак на белия дроб на 77-годишна възраст, съобщи приятел на семейството.
Писателят е починал в дома си в Бруклин, Ню Йорк (САЩ), съобщи Джаки Лайдън в имейл до AFP, след като e информирала The New York Times.
„Пол почина тази вечер в дома си, заобиколен от близките си“, пише Лайдън.

Съпругата му, писателката Сири Хуствет, обяви миналата година, че той страда от рак. В края на август в дълъг, прочувствен пост в Instagram, придружен от снимки на съпрузите, тя посочи, че Пол Остър не е излязъл от кризата, след като шест месеца по-рано в същата социална мрежа обяви, че съпругът ѝ, който се лекува в Ню Йорк, има рак.

„Все още не сме минали покрай знака „Напускате страната на рака“, който бележи границата на тази страна“, сподели тя.

Сравнявайки съдбата на съпруга си със съдбата на „болните деца“, тя каза, че „Пол (има) много години зад гърба си, детството си, младостта си, зрелостта си“ и че „той (вече) е стар“.

Роден през 1947 г. в Ню Джърси, Пол Остър се превръща в нюйоркска литературна икона. Автор е на около тридесет книги, преведени на над 40 езика.

Няколко от романите му разглеждат темата за случайността и съвпаденията, които променят съдбите на героите му.

В „Cité de Verre“, „Revenants“ и „La Chambre dérobée“, които съставляват „Трилогията“, героите му тръгват да търсят самоличността си като детективи в лабиринта на Манхатън, осеян с небостъргачи, където всичко е само отражения и фалшиви привидности.

Този потомък на евреи ашкенази изучава френска, италианска и британска литература в Колумбийския университет в Ню Йорк.

След следването си живее в Париж от 1971 до 1975 г. и превежда френски поети, но му се налага да работи на няколко места, преди да може да се издържа от книгите си.

Наследството от баща му, който умира през 1979 г., му позволява да се посвети на писането.

През 1982 г. се прочува с „Изобретяване на самотата“, автобиографичен роман, в който се опитва да определи личността на баща си.

През 1987 г. писателят пробива на международната сцена, особено в Европа, с „Нюйоркска трилогия“ – роман ноар, вдъхновен от детективския жанр.

Също така е сценарист, Пол Остър допринася за филма „Дим“, който представя изгубени души, гравитиращи около бруклински магазин за тютюн, и неговото продължение „Бруклин Буги“ – два филма, които режисира заедно с Уейн Уанг.

Сред другите му бестселъри са „Лунен дворец“, „Книга на илюзиите“ и „Бруклински лудории“.

Почитан писател във Франция, която смята за своя „втора страна“, през 1993 г. е удостоен с наградата Prix Médicis étranger за „Левиатан“.

Откровен демократ, той осъжда годините на Буш в една от книгите си.

През април 2022 г. губи сина си Даниел Остър на 44 години, когото има от писателката Лидия Дейвис, първата му съпруга. Даниел умира от „случайна свръхдоза“ в Ню Йорк, след като е обвинен в непредумишлено убийство в края на 2021 г.

Въпреки че през същата година Остър е диагностициран с рак, той завършва последната си книга с носталгичен тон – „Баумгартнер“, „нежна и чудотворна книжка“, по думите на съпругата му Сири Хуствет.

Снимка: twitter(Х) AFP

 

 

Последни публикации