Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Пожарът в датската „Нотр Дам“ застраши 400-годишно културно наследство

Пожарникарите в историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген се бориха с огромен пожар, който обхвана покрива на сградата от 17-и век, като кулата на зданието се срина пред погледите на минувачите. Но пожарът застрашил една от най-ценните колекции от произведения на изкуството в Дания.

Борсата, построена между 1619 и 1640 г. по поръчка на крал Кристиан IV, беше увенчана с 56-метрoва кула във формата на преплетени опашки на четири дракона. До 1974 г. в сградата се помещава датската фондова борса.

Драконите на покрива се възприемали като символична защита на борсата от врагове, както и от пожари. На върха на кулата имаше и три корони, символизиращи кралствата Дания, Норвегия и Швеция.

Произведенията на изкуството са спасени от огъня. Снимка: Ида Мари Одгаард/Ritzau Scanpix/AFP/Getty Images

Ула Кяер, старши изследовател в Националния музей на Дания, описва кулата като „абсолютно емблематична“ и добавя: „Няма друга подобна в света“.
Крал Фредерик заяви, че датското кралско семейство „се е събудило пред тъжната гледка“ на унищожена „част от нашето архитектурно наследство“, а министър-председателят Мете Фредериксен заяви, че гори „незаменимо културно наследство“ и „част от датската история“.
Вицепремиерът Троелс Лунд Поулсен определи пожара като „нашия собствен момент на „Нотр Дам“, визирайки опустошителния пожар, който унищожи покрива и шпила на средновековната парижка катедрала през април 2019 г., почти на същата дата преди пет години.

Министърът на културата на Дания Якоб Енгел-Шмит заяви в X, че 400 години датско културно наследство са в пламъци. Беше „трогателно да видим как служителите на Борсата, службите за спешна помощ и преминаващите копенхагенци … спасяват художествени съкровища“.

Виждаха се хора, които бързаха да влязат и излязат от сградата, носейки произведения на изкуството на безопасно място, а датските медии съобщиха, че са били евакуирани пристройката на парламента и няколко министерства в близост, включително финансовото министерство.

Ръководителят на Търговската камара е сред хората, които помагат за спасяването на исторически картини от сградата. Картините са пренесени в близкия парламент и в Датския национален архив, който изпрати 25 служители, за да помогнат в спасителната операция.

Сред спасените творби е маслената картина на Педър Северин Крьойер „От Копенхагенската фондова борса

„Успяхме да спасим много неща“, заяви пред репортери видимо развълнуваният Брайън Микелсен, като добави, че много творби вече са били изнесени от Борсата заради мащабния ремонт. Въпреки това пожарът е „национално бедствие“, допълни той.
В Борсата се съхраняваше една от най-ценните колекции от произведения на изкуството в страната, включително емблематичната картина „От Копенхагенската фондова борса“ на датско-норвежкия художник от XIX в. Педър Северин Крьойер, която е пренесена на безопасно място от осем души.

Завършена през 1895 г., картината изобразява голяма група мъже с палта, застанали в залата на борсата. Тя е платена от изобразените хора, като тези отпред са платили 550 датски крони, за да бъдат най-видими, а за тези отзад – по-евтино.

Каспер Нилсен от аукционната къща „Бруун Расмусен“ заяви пред местните медии, че картината на Крьойер струва милиони крони, и добави: „Ако, не дай си Боже, цялата борса изгори, ще загубим първокласно, непреходно културно наследство.“
Дворецът Кристиансборг е опожаряван няколко пъти.
За последно през 1990 г. избухва пожар в пристройката на парламента, известна като Proviantgården.

Томи Лаурсен от полицията в Копенхаген заяви, че е твърде рано да се каже каква е причината за пожара на Борсата и че полицията няма да може да влезе в сградата „няколко дни“.

Френските следователи смятат, че огромният пожар в катедралата „Нотр Дам“, която по това време също е била в процес на основен ремонт, е бил причинен или от запалена цигара, или от електрическо късо съединение.

По-голямата част от покрития с олово дървен покрив на катедралата е унищожена, но сводестият каменен таван предотвратява огромни вътрешни щети и позволява спасяването на безценни реликви и произведения на изкуството. „Нотр Дам“ трябва да бъде отворена отново през декември.

Последни публикации