Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Соня Йончева е „Музикант на годината 2023“

Соня Йончева е носителят на приза „Музикант на годината 2023“. Тя спечели вота на публиката в националната анкета, организирана от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“. Призовете бяха връчени на 31 май в Първо студио на БНР на официална церемония с водещи Ирена Гъделева и Спас Крайнин. Събитието бе под патронажа на Министерство на културата.

Името на световноизвестното сопрано беше обявено от Елиянка Михайлова от Министерство на културата. Оперната прима беше възпрепятствана да дойде лично в София за церемонията и благодари за признанието в специално видеообръщение, в което благодари на слушателите за голямата чест и гласуваното доверие и допълни: „Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг, като обществени личности, да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения. За да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред. Гласът от ефира на БНР да е винаги на честотите на културата!“

Близо 7 хиляди реални гласа бяха подадени в 33-ото издание на анкетата „Музикант на годината 2023“. Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури според новия регламент на допитването.

Детският хор на БНР спечели приза в категория „Ансамбъл на годината 2023“. Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР, връчи наградата на маестра Венеция Караманова, която благодари на БНР, че разпространява българската музика и хорово изкуство.

„В света на музиката“ на Плевенска филхармония получи наградата „Музикален проект на годината 2023“. Зефира Вълкова връчи приза на Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтиядов и Любомир Дяковски.

Милена Добрева получи приза „Музикален педагог на годината“ за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на Обществения съвет на БНР.

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория „Млад музикант на годината“. Наградата беше връчена от Стоян Караиванов.

Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, стана осмият лауреат на наградата „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването „Алегро виваче“. Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.

Източник: БНР

Последни публикации